[ Webhosting profitux.cz ]
Houby

Jedlé a jedovaté houby

Hřib borový

Hřib borový stejně jako hřib dubový má stejné uplatnění v kulinářství. Má jen jedno riziko a to záměnu za hořký Hřib kříšť, kdy jena malá plodnice této houby dokáže znehodnotit cvelý pokrm. Toto je tedy jediné riziko při jeho sběru v lese. Hřib kříšť mohu bez rizika ochutnat syrový - jeho hořká chuť se projeví na jazyku a mohu jej tak proti Hřibu borovému eliminovat druhově. Hřib borový má bílé výtrusnice a hnědou třeň. Dnes se tyto hoby vyskytují v místech těžko přístupných, např. při focení Lesní železnice - Diany jsme ji našli asi 10 exemplářů. Vzhledem k těžkému terénu (brodění řekou) a nepřítomnosti sběrného košíku zůstaly všechny borováky na místě.

Dnes je 10/17/17 .



Houby našich lesů - Hl. stránka